Dubai – stedet, byen, vejret

Hvad er Dubai?

Dubais flag
Dubais flag

Dubai er hovedbyen i et af de syv emirater, der tilsammen udgør forbundsstaten De Forenede Arabiske Emirater (UAE). Det er samtidig navnet på dette ene emirat, de andre seks emirater hedder Abu Dhabi, Ajman, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharjah og Umm Al Quwain.

Dubai er en høj by, forstået på de måde at der bliver bygget i højden her. Den ene skyskraber efter den anden strækker sig mod skyerne, og der skyder konstant nye bygninger frem.

Efter i årtier at have levet højt på eksport af olie – i 90’erne kom næsten en tredjedel af landets indtægter fra olie – er man i blevet klar over, at der skal noget andet til. Derfor satses der kraftigt på industri og serviceerhverv – især turisme.

Samtidig har man oprettet områder, der lidt i stil med vores frihavne giver mulighed for at drive forretning på lempeligere vilkår end ellers.

Det har betydet, at man allerede i 2005 var nede på at kun olien kun stod for 5% af indtægterne.

Hvor ligger Dubai?

Kort med Dubais placering i Mellemøsten
Dubai er en del af De Forenede Arabiske Emirater

Dubai er en del af De Forenede Arabiske Emirater og ligger i Mellemøsten på den Arabiske halvø med grænser op mod Oman, Saudi-Arabien og Qatar – samt en kyststrækning.

Hele denne del af den arabiske halvø er relativ rolig, og emiraterne er også længere fremme med rettigheder end for eksempel Saudi-Arabien – men der er stadig et langt stykke vej endnu.

Hvordan er vejret i Dubai?

Der er varmt i Dubai, i sommerperioden omkring de 40 grader og ofte over de 45! Om vinteren liger den på mere tålelige 10-20 grader.

For den almindelige dansker, betyder det at det som regel er bedst at tage afsted forår eller efterår. I sommerferien vil der for de fleste være alt for varmt og man vil opdage sig selv lede fortvivlet efter det næste sted med svalende aircondition.

I ørkenen skal man være opmærksom på meget drastiske temperaturudsving i mellem nat og dag.

Da det primært er ørken og har været det i tusindvis af år, er der ikke meget landbrug eller anden agrokultur. Det forsøger man at rette op på, blandt andet ved at plante millioner af træer især i parker og haveanlæg. Også private kan gratis få træer og andre grønne planter under dette program.